divendres, 17 de gener del 2014

6) Materials audiovisuals. Vídeo.

Introducció.
Aquest taller consisteix en escollir un editor de vídeo per a realitzar un muntatge de vídeo relacionat amb la temàtica del projecte escollit. Aquest vídeo, en el nostre cas relacionat amb el tema de “Els meus pobles: Poznan”, ha  d’incloure títols, un muntatge amb fragments de vídeo i/o imatges estàtiques, transicions adequades i sonorització.

El que hem fet la meva companya Maria Sampol Hernàndez i jo ha estat gravar una simulació del que es tracta que facin els infants i fer-ne el muntatge amb l’editor iMovie. Així, hem elegit 3 punts que hem considerat emblemàtics i ens hi hem gravat. Cal dir que en el cas dels infants, els 3 punts serien elegits per consens entre tot el grup-classe.


Com hem elaborat l’activitat?
Per a elaborar el material audiovisual, hem seguit les mateixes passes que proposem a la Guia Didàctica que segueixin els infants.

Així doncs, i en primer lloc, hem elaborat un guió, planificant cada part del vídeo. La primera part es tracta de la catedral, la segona de Stary Rynek i la tercera de Cytadela Park. A l’hora de fer el guió també hem anat pensant en les diferents seqüències. Així, per exemple, definíem concretament: què gravaríem de cada una de les parts; quant de temps ho gravaríem i qui ens gravaria. A més, en funció de a quin lloc dels 3 ens trobàvem i del que volíem destacar de l’escena, hem elegit també el pla més adient per a cada escena: pla general, pla específic o primer pla.

Una vegada teníem clar el guió, vàrem demanar ajudar a una companya per a que ens enregistrés. Per a fer-ho, li vàrem explicar el que teníem previst i també li vàrem donar una sèrie de consells que havíem llegit sobre com gravar per a obtenir un bon resultat: estabilitzar el dispositiu, gravar temps extra abans i després del que es desitgi captar, evitar l’ús del zoom, gravar amb la llum al darrera,... En conclusió, ella ens va gravar en aquestes 3 parts citades anteriorment.
A més de vídeos, vàrem realitzar també fotografies diverses per a incloure en el muntatge. Algunes d’aquestes són fotografies preses en els tres llocs on vàrem anar, tot i que la majoria d’aquestes fotos són les que apareixen com a transicions indicant el nom del lloc. Encara que sembli un vídeo, són moltíssimes fotografies passades a gran velocitat per a donar l’efecte de vídeo. Això es diu stop-motion, una pràctica que ens va semblar del tot interessant després de veure aquest vídeo que apareix a continuació i que ha estat gravat amb la mateixa tècnica, el qual ens va motivar per a dur a terme la idea:



Després de tenir enregistrats els fragments de vídeo, vàrem passar al muntatge. En el nostre cas, vàrem triar l’iMovie, ja que és l’editor que ens ve per defecte en els nostres ordinadors.
La primera passa fou col·locar els diferents fragments en l’ordre desitjat, i després anar-los retocant un a un: donar-li més o menys velocitat, afegir-li afectes, retallar-los, silenciar-los... Vàrem fer el mateix amb les fotografies. Després d’aquest procés, li vàrem incloure també les transicions realitzades amb la tècnica d’stop-motion.
Una vegada teníem seleccionat tot el que volíem mostrar i per tant també sabíem la durada del vídeo, vàrem passar al tema de la música i la locució. Quant a la locució, la vàrem fer a casa enlloc de “en directe” des de l’espai on ens gravàvem, ja que vàrem pensar que així minimitzaríem els renous de fons i es sentiria millor i més clar. Sincronitzar la durada de la imatge amb la durada de les nostres veus fou una tasca una mica dificultosa. Pel que fa a la música, vàrem escollir una cançó en versió instrumental de Maroon 5, la qual vàrem anar intensificant o suavitzant en funció dels nostres interessos.

El resultat final del nostre treball fou el vídeo que us mostrem a continuació, el qual va acompanyat de la proposta didàctica reflectida en la Guia Didàctica:






Usos del vídeo a l’Educació Primària
Fins el moment d’haver de realitzar aquest taller no m’havia plantejat els nombrosos usos didàctics que pot tenir el vídeo dins l’aula de Primària. Dic això perquè quan cursava aquesta etapa educativa, els vídeos només eren presents a la nostra classe com a entreteniment durant els patis de pluja que no podíem sortir a fora, durant hores d’absència d’un mestre o una mestra, o en altres ocasions semblants, però sempre com a recurs per a omplir temps sense programació alguna.

No obstant, després d’aquest taller he pogut veure que el vídeo presenta un ventall molt ampli de possibilitats quan és introduït a l’aula.
En primer lloc, els vídeos ens poden servir com a mitjà didàctic per a explicar els continguts desitjats. Així doncs, si l’empram com a recurs didàctic, podrem aprofitar el potencial comunicatiu de les imatges, dels sons i del text en un mateix temps i en un mateix lloc: un muntatge de vídeo. En conclusió, diferents canals pels quals es presenta la informació als infants, cridant l’atenció i la motivació dels infants, siguin quins siguin els seus estils d’aprenentatge o sigui quin sigui el canal per on reben millor la informació.
En segon lloc, l’objectiu pot esser que aquest sigui elaborat per l’alumnat, com és el cas d’aquest taller. D’aquesta manera, potenciarem la part expressiva dels infants, ja sigui a través de l’expressió oral o a través de l’expressió corporal i gestual. A més, desenvoluparem la seva imaginació i creativitat a l’hora de gravar-se i fer el muntatge. Cal dir, però, que en el primer cicle de Primària pot resultar una tasca dificultosa per als infants.

Per a acabar amb aquesta reflexió personal, m'agradaria ensenyar-vos una imatge: 



El que simplement vull fer entendre és que el vídeo, així com qualsevol altre recurs tecnològic, sempre ha d'anar acompanyat d'una correcta planificació prèvia i formació del professorat per a tenir una gran utilitat didàctica, ja sigui com a mitjà o com a fi didàctic a les aules de Primària. En cas contrari, es pot caure en l'error de dur a terme la mateixa acció que es reflecteix a la vinyeta.

A més de les meves aportacions, m'agradaria també afegir-ne una altra. I és que navegant per la xarxa per a cercar informació referida al tema, he trobat el següent article d’una professora de la Universitat de Salamanca, que he trobat molt interessant:
M’ha semblat molt adient per a acompanyar la reflexió d’aquest taller per una sèrie de motius.
En primer lloc, perquè l’article d’A. García ens fa una breu introducció al tema amb conceptes bàsics del llenguatge visual com pla, espai, punts de vista i moviments de la càmera, entre altres seguit d’un apartat on explica la realització del vídeo. Així doncs, aquesta part ens pot resultar del tot útil a l’hora d’elaborar un vídeo, ja sigui el d’aquest taller, un vídeo per a aplicar a l’aula o qualsevol altre.
D’altra banda, el segon motiu és que es centra més en temes educatius i didàctics, explicant les aplicacions didàctiques i les funcions didàctiques, així com una explicació més centrada en la tasca a l’aula: com aplicar-los, com avaluar-los, com realitzar la Guia Didàctica,...

Així que us animo a pegar una ullada a l’article i així aprofundir una mica més en el coneixement del tema.

Fins aviat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada